Hyvän savustusgrillin tunnistaa:
- Kunnollisessa Savustugrillissä on aina kaksi savupiippua. malleissa joissa on vain yksi savupiippu, lämpö ja savu eivät jakaudu tasaisesti. Tärkeää on että savustugrillinkypsennystila sijaitsee lämmitystilan yläpuolella.
- Savustusgrillin seinien paksuuden tulee olla vähintään 3 mm. Savustusgrillit, joissa on ohuemmat seinät, ovat herkempiä ja ulkolämpötilasta/tuulesta riippuvia tuulisella ja/tai kylmällä säällä.
- Valmistettavan lihan kypsennys ja käsittely helpottuvat merkittävästi, jos kypsennystilan luukun/luukkujen edessä on tukeva työtaso.
- Tärkeää on että kypsennystilassa on kaksi vierekkäistä rasvasäiliötä (riittävän suuria) näin kuuman ja rasvaista nestettä sisältävän säiliön poisto ja tyhjennys on helpompaa,
- Savustamisessa on kosteuden syntymiseksi tärkeää rasvasäiliön alapuolella sijaitseva, kypsennystilan sivupuolelta ulos vedettävää vesisäiliö eli vesilaatikko.
- Vesisäiliön tulee olla riittävän korkea (noin 4-5 cm), näin sitä on helpompi liikuttaa puhdistamista ja täyttämistä varten (nestettä ei ole hyvä täyttää reunaan saakka).
- Kypsennysritilän tulee olla helposti puhdistettava ( hyvä on ruostumattomasta teräksestä valmistettu).
- Kypsennysritilöiden on tärkeää olla kypsennystilassa usealla eri tasolla (vähintää kahdella tasolla) – näin voidaan helposti samalla kertaa savustaa eri raaka-aineita.
- Uunissa paremman vedon ja helpomman puhdistuksen takaa lämmitystilan alapuolella sijaitseva reilun kokoinen tuhkatila.
- Uunin lämmitystilan pohjassa tulee olla kestävä tuhkaritilä, joka auttaa pitämään uunin lämpötilan tasaisena ja kestää hyvin käyttöä.
- Suurissa savustusgrilleissä tulee olla pyörät, jotka helpottavat olellisesti liikuttamista ja kuljetusta.
- Uunin lämmitystilan päällä olevan liesilevyn on hyvä olla säädettävä näin kattilassa olevan bbq/ mop-kastikkeen lämpötilan säätö hoituu kätevästi samalla.
- Kypsennystilan sivussa oleva lämpömittari helpottaa savustusgrillin sisälämmön mittausta. Suurissa savustusgrilleissa (kypsennystilan pituus yli 1 m) on tarpellista olla lämpömittarit kypsennystilan molemmissa päissä.
- Millaista savustusgrillia valitsette, kannattaa hankkia mieluummin suurempi. Näin kaikki valmistettava liha ym mahtuu hyvin valmistettavaksi ja tilaa on riittävästi. Suuremmat savustusgrillit ovat myös tukevampia ja näin mielyttävämpiä käyttää. On myös hyvä muistaa etä suuremman savustusgrillin lämmittämiseen kuluu enemmän aikaa.
Vinkit antoi Enn Tobreluts, joka on useiden grillaus-, BBQ- ja liharuokakirjojen tekijä, maailman kategorian BBQ tuomari (“Kansas City Barbecue Society” jäsen) ja Euroopan mestari BBQ:ssa/grillaamisessa.