<

Saitko GrillSymbol tai Petteri Wiimaa -tuotteen eikä se näytä samalta kuin kuvassa? Älä huoli. Neuvomme sinua, miten Cor-Ten -terästä tulee käsitellä, jotta se näyttäisi samalta kuin kuvissa.

Mikä on säänkestävä teräs?

Säänkestäviä teräslajeja ovat Cor-Ten ja S355JOWP.  Molemmat ovat huippulujia rakennusteräksiä, joilla on poikkeuksellinen säänkestävyys. Teräksen kemiallinen koostumus mahdollistaa patinakerroksen aiheuttamisen, joka kattaa tuotteen ilman, että teräksen mekaaniset ominaisuudet muuttuisivat. Tällainen luonnollinen ruostekerros ei pelkästään suojaa terästuotteita säältä, vaan myös tarjoaa ainutlaatuisen näyttävän viimeistelyn. Pitkäikäisyytensä ansiosta säänkestävä teräs on ympäristöystävällisempi kuin tavanomainen teräs. Säänkestävästä teräksestä valmistetut tuotteet voivat olla ulkona vuoden ympäri.

Miten tulee toimia?

Upouusina Cor-Ten ja S355JOWP ovat harmaita, kuten tavanomainen hiiliteräskin. Sään vaikutuksesta se muuttuu aluksi punertavanruskeaksi ja tulee ajan myötä vielä tummemmaksi. Punertavan ruskea patina on ruostetta muistuttava luonnollinen suojakerros, joka estää korroosion etenemisen ja pidentää tuotteen käyttöikää. Kun säänkestävä teräs joutuu kosteuden kanssa kosketukseen, se muuttuu ruostekerroksen verran paksummaksi, toisin kuin tavanomainen hiiliteräs, jota ruoste tekee ohuemmaksi.

Tuotteen purkaminen pakkauksesta: liiallisen kosteuden välttämiseksi tuotteet tulee heti toimituksen jälkeen purkaa pakkauksistaan, jotta mahdollinen pakkaukseen kerääntynyt kosteus kuivuisi ja siitä ei aiheutuisi epätasaista ruostumista.

Pinnan viimeistelyyn on kaksi vaihtoehtoa: normaali patinoitumisprosessi tai nopea versio.

Normaali prosessi on yksinkertainen: jätä Cor-Ten -tuotteesi ulos, niin sade ja kosteus patinoivat sen. Olemme puhdistaneet pinnat liuotinaineella, joten metallipinta on valmis patinoitumaan. Olosuhteista riippuen patina ilmestyy 1–3 viikossa. Cor-Ten -teräksen luonnollinen ruostumisprosessi kestää sääolosuhteista ja sijainnin ilmastosta riippuen noin 3-5 kuukautta. Prosessin nopeuttamiseksi tuotetta voi suihkuttaa vedellä.

Nopea prosessi (HUOM! Vain omalla vastuulla) syntyy suihkuttamalla suolaliuosta metallipinnoille. Tämä on toistettava 5–6 kertaa. Liuoksen tulee olla laimeaa, noin yksi teelusikallinen suolaa yhteen litraan vettä.  Liuota suola lämpimään veteen ja suihkuta. Mitään muita käsittelyjä ei tarvita, sillä sade huuhtoo suolan pois. Käsiteltävä tuote ei saa suolavedellä suihkuttamisen jälkeen jäädä kuiviin olosuhteisiin, kuten sisätiloihin tai katoksen alle, vaan sen pitää tulla toistuvasti huuhdelluksi joko sateessa tai suihkuttamalla.

Cor-Ten -teräs ja väritahrat: kyllä, se värjää ensimmäisenä vuotena, kun se muodostaa patinakerroksen. Kun Cor-Ten -terästuotteen asettaa puuterassille, se värjää tuotteen alla olevan alueen. Kun tuotteen siirtää, värjäytyneen alueen voi puhdistaa metalliharjalla. Kun on kyse kivestä, jotkut kivet imevät itseensä kaikki väritahrat, ja Cor-Ten -teräs voi antaa kiville ruskean värin. Ensimmäisen vuoden jälkeen Cor-Ten värjää hyvin vähän. Valmistaja ei vastaa tuotteen materiaalin erityispiirteistä johtuvien erikoisuuksien (esim. mahdolliset ruostetahrat) poistamisesta. Likaantumisen vähentämiseksi pohjalliset kukkaruukut ja säiliöt tukeutuvat mallista riippuen M6-M10 -pulttien päihin 6-10 mm korkeudella. Tällainen ratkaisu aiheuttaa tuotteen ja (sileän) aluspinnan väliin ilmaraon, mikä pidentää tuotteen käyttöikää ja säästää aluspintaa.

Jos haluat käyttää GrillSymbolia tai Petteri Wiimaata sisäoloissa tai jarruttaa ruostumisprosessia, siihen on suositeltavaa käyttää ruosteenestoöljyä Owatrol 732SK. Owatrol tekee ruosteisista pinnoista hieman tummempia ja antaa kevyen kiillon.

Kukkaruukut ja istutuslaatikot, joissa on multaa ympäri vuoden: suosittelemme veden pois johtamiseksi levittämään pohjalle n. 10 cm paksuisen ⌀10-20 mm kevytsorakerroksen. Valmistaja ei suosittele asettamaan kukkaruukkuja suoraan mullan tai nurmikon päälle, sillä liiallinen kosteus ja suora kontakti aluspintaan voivat aiheuttaa epätasaisen ruostekerroksen.

GrillSymbol Products