Smoky Beast -savustusgrillien käyttöohje/takuuehdot:
(mallit: Smoky Beast, Smoky Beast XL)

Tärkeää! Tutustu käyttöohjeeseen ennen laitteen käyttöä. Laite on tarkoitettu ainoastaan ulkokäyttöön. Laite toimii puulämmityksellä/grillibriketeillä/grillihiilillä. Paistamiseen ja grillaamiseen käytetään erilaisia polttoaineita. Löydät katsauksen paistotekniikoista ja polttoaineista alempaa.

Turvavaatimukset:

 

 • Käytettävää laitetta ei saa jättää valvomatta.
 • Lapset eivät saa käyttää laitetta.
 • Laite on tarkoitettu ainoastaan sille tarkoitettuun käyttötarkoitukseen.
 • Laite muuttuu käytettäessä tulikuumaksi ja voi aiheuttaa palovammoja.
 • Älä liikuta laitetta käytön aikana äläkä yritä irrottaa sen osia.
 • Älä säilytä helposti syttyviä aineita käytettävän laitteen lähellä.
 • Älä aseta laitetta puulattialle tai -terassille.
 • Älä käytä puutteellista laitetta – varmista, että kaikki osat on asennettu (laatikot, savupiiput, lämpömittari)
 • Kohtuullisella ja voimakkaalla tuulella pitää paistotilan kanteen asentaa avoimessa asennossa stopperi, joka estää kannen sulkeutumisen tuulen vaikutuksesta.

 

Laitteen osat:

 

 • Paistopesä (Cor-Ten -terästä)
 • Tulipesä (Cor-Ten -terästä)
 • Ruostumattomasta teräksestä valmistetut paistoritilät (2 kpl)
 • Savupiiput (2 kpl)
 • Savupiipun kiinnityspultit, mutterit ja aluslevyt (8 kpl)
 • Grillin lämpömittari + kiinnitysmutteri (1 kpl)
 • Vesiastia (1 kpl)
 • Rasva-astia (1 kpl)
 • Grillihiiliastia (1 kpl)
 • Grillibrikettiastia (1 kpl)
 • Valurautaritilä (1 kpl)
 • Ämpäri (1 kpl)

 

Grillausmahdollisuudet Smoky Beast -grilleillä:

1. BBQ-paistaminen: savustusgrilli lämmitetään puilla tai grillibriketeillä. Lämmitykseen voidaan käyttää myös niiden yhdistelmää, eli aloittaa grillibriketeillä ja lisätä n. 1,5–2 tunnin kuluttua halkoja suoraan hehkuvan briketin päälle. Grillibrikettien käyttö on erittäin kätevää, ne eivät synnytä nokea ja pitävät lämpötilan vakaana. On kuitenkin otettava huomioon, ettei briketti kestä koko pitkää paistosykliä, joka on esim. BBQ-kyljen paistamisessa noin 4 tuntia. Keskimääräinen uunin suositeltava lämpötila BBQ-paistamisen yhteydessä voisi olla 90-120°C.

Miten käytetään: parhaimman tuloksen saa käyttämällä tulen tekemiseen brikettiastiaa. Brikettiastiaa voi käyttää sekä puilla että grillibriketeillä lämmitettäessä. Brikettiastian pohja on rei’itetty, mikä takaa tasaisen ilmanvaihdon ja sen tuloksena syntyy laadukkaampi savu. Ohjeet ovat saatavilla myös videomateriaalina: TÄSSÄ (sytyttäminen välillä 0:17-0:40 ja lisätietoja 1:14-1:20)

Lihaa paistettaessa vesiastiaan lisätään tavallisesti vettä koko paistoprosessin ajan. Vesiastiaan veden lisäämistä koskevat ohjeet ovat aivan opetusvideon alussa. Kalaa paistettaessa veden lisääminen ei ole tarpeen, koska kala paistuu nopeammin ja ei vaadi niin paljon lisäkosteutta kuin liha.

2. Grillaaminen: kuumuutta annetaan grillihiilien avulla. Hiilet laitetaan hiiliastiaan (W-profiilinen astia) suoraan paistoritilöiden alle. Lisäsavua voi antaa lisäämällä hiilille kosteita puulastuja tai sahanpurua. Hiilillä grillattaessa suositeltava keskimääräinen uunin lämpötila voisi olla 200-300°C. Neuvo: jotta ruoka ei jäisi ritilään kiinni, ota paistoritilä kuumentamisen ajaksi uunista pois. Aseta grilliritilä uuniin juuri ennen ruoan asettamista ritilälle.

3. Kuumasavustus: savustusgrilli lämmitetään puilla, ei kuitenkaan kuumaksi, kuten BBQ-paistamisessa. Vesiastiaan ei lisätä vettä. Savua tulee enemmän ja sitä varten tulipesään voidaan lisätä märkiä puulastuja. Suositeltava uunin lämpötila on välillä 60-80°C.

4. Kylmäsavustus: Smoky Beast -grilliä voidaan käyttää kylmäsavustusuunina. Sitä varten paistopesään tulee laittaa kylmäsavugeneraattori ja lämpötilan vaihtelua on seurattava, jotta raaka-aine ei tuhoutuisi savustusprosessin aikana. Kylmäsavustamiseen suositeltava uunin lämpötila on välillä 15-25°C, ts. kylmäsavustus on mahdollista vain silloin, kun ulkona on siihen sopivat olosuhteet.

 

Smoky Beast -grillin kasaaminen ja käyttö:

Laite on esikoottu tehtaalla – siihen on asennettava vain savupiiput, laatikot sekä lämpömittarit ja kiinnitettävä grillin välipultit. Ennen käyttöönottoa:

Katso asennusvideo.

 

 1. Poista kaikki pakkauksen osat grillin ympäriltä ja sisältä.
 2. Asenna savupiiput ja lämpömittari, kiristä välipultit.
 3. Aseta laatikot ja tuhkaritilä paikoilleen.
 4. Aseta grilli varmalle ja tasaiselle palonkestävälle pinnalle.
 5. Aseta paistoritilälle 1–2 kg painava rasvapitoinen liha, esim. pekoni tai silava.
 6. Sytytä tulipesään tuli ja lämmitä grilliä noin 1–2 tuntia pitäen lämpötila n. +120 °C:ssa.
 7. Pidä savupiippujen pellit auki, jotta grillin sisällä olevat tekniset öljyt voisivat palaa pois.
 8. Anna grillin jäähtyä toimenpiteen jälkeen.
 9. Liha ei ole toimenpiteen jälkeen syömäkelpoista (ei myöskään lemmikkieläimille). Esipaisto on välttämätöntä, jotta tekniset öljyt palaisivat pois grillistä ja sen sisäseiniin muodostuisi suojaava nokikerros.

 

Cor-Ten -teräksen pintakäsittely: uuni on valmistettu 3 mm paksusta Cor-Ten -teräksestä, joka on säänkestävä ja omaksuu ajan mittaan ruskehtavan sävyn. Jos haluat saada Cor-Ten -teräspinnan nopeasti ruskeaksi (uusi grilli on tavallisen teräksen värinen eli hopeanharmaa), suosittelemme suihkuttamaan grillin ulkopintaan 1 % suolaliuosta, joka nopeuttaa ruostumisprosessia. Jos käsittelet pinnat ennen esipolttoprosessia, ruostumisprosessi tapahtuu nopeammin. Grillin pinnat tulee suihkuttaa 3–10 kertaa tuloksen saavuttamiseksi. Suora auringonvalo nopeuttaa ruostumisprosessia. HUOM! Suola tulee ruosteen ilmestymisen jälkeen pestä pois tai säilyttää uunia paikassa, jossa sade tekee tämän työn. Grillin mukana tulee Cor-Ten -teräksen perusteellisempi huolto-ohje. Kaikki ohjeet löytyvät myös sähköisenä verkosta: www.grillsymbol.fi

 

Erilaisten astioiden ja laatikoiden käyttö ja tarkoitus:

1. Vesiastia on alimmainen sileäpohjainen ja painava astia. Se irrotetaan grillistä vain puhdistusta varten, käytön tiheydestä riippuen 1–2 kertaa vuodessa tai silloin, kun grillihiilen tuhkaa on kertynyt grillauksen aikana. Täyttö tapahtuu etuoikealla olevan putken kautta. Vesiastian voi täyttää puutarhaletkulla, kastelukannulla tai jollain muulla astialla, jossa on suutin kaatamiseen. Ylimääräinen vesi valuu grillistä ämpäriin.

2. Rasva-astia on puolisuunnikkaan muotoinen astia, jossa on keskeltä sileä pohja. Sitä käytetään BBQ-paistamisessa ja rasva valuu sen avulla astiaa pitkin alas ämpäriin. Se asennetaan vesiastian kohdalle ja paistoritilöiden alle. Rasva-astian voi puhdistaa sen visuaalista kuntoa vastaavasti. On seurattava, ettei vuotoputki tukkiudu.

3. Grillihiiliastia on matala, perforoitu ja W:n muotoinen. Se asetetaan vesiastian sisään. Sitä käytetään hiilillä grillaamiseen, ei BBQ-paistamiseen. Jos käytät grillihiiliastiaa, rasva-astia tulee poistaa.

4. Grillibrikettiastia. Korkeareunainen, mitoiltaan pienin astia, joka asetetaan tulipesään. Käyttö: täytä astia noin puolilleen grillibriketillä (esimerkiksi 60 kpl Weberin brikettejä), sytytä briketit ja aseta astia tulipesän luukusta sisään. Jätä alussa luukun ovi ja savupiippujen pellit auki, jotta briketit voisivat alkaa hehkua.

 

 

Lämpömittari ja veden tiivistyminen lämpömittarin lasin sisäpintaan:

Sääolosuhteisiin, kuten sateeseen ja lämpötilan vaihteluun, sekä uunin sijainnista johtuviin erityispiirteisiin liittyen lämpömittarin lasin sisäpintaan voi aiheutua vesipisaroita tai sumua. Se ei häiritse paistamista, sillä toimivan uunin kuumuus höyrystää lämpömittariin kerääntyneen kosteuden. Lämpömittari ei ole 100-prosenttisen vesitiivis ja höyry tai vesipisarat lämpömittarin lasin sisäpinnalla ovat luonnollinen ilmiö.

 

Huolto:

Grillin sisäpuolen puhdistaminen – paistoritilät voidaan puhdistaa harjalla poistamalla niihin palanut lika. Rasva- ja vesiastioista tulee kaataa pois niihin kertynyt neste (rasva, vesi) ennen puhdistamista. Astiat voidaan huuhdella vedellä. Pesuaineiden käyttöä ei suositella grillin sisäosien puhdistamiseen.

Ohje mahdollisten vikojen korjaamiseen ja maukkaan lopputuloksen saavuttamiseen:

 

Vika: Mistä johtuu: Mitä tehdä:
Grilli ei vedä. Kaikki pellit ovat kokonaan kiinni ja tuhka-astia on täynnä tuhkaa. Tarkista peltien asento.

Tyhjennä tuhka-astia tuhkasta.

Grilli nokeaa. Märkä puu, väärä puulaji. Käytä lämmitykseen kuivaa puuta. Käytä vähän tervaa sisältäviä puulajeja (leppä, hedelmäpuut, tammi).
Musta (tumma) savu. Väärä polttoaine tai kylmä grilli. Jos grilli on kylmä, tumma savu on alussa tavallista. Käytä lämmitykseen kuivaa puuta. Käytä vähän tervaa sisältäviä puulajeja. Odota, kunnes grilli saavuttaa korkeamman lämpötilan.
Ruoka kuivuu grillissä. Liian korkea lämpötila. Vesi on haihtunut pois vesiastiasta. Vähennä lämpötilaa ja/tai lisää vesiastiaan vettä.
Ruoka näyttää (ja maistuu) keitetyltä. Liian paljon kosteutta. Lisää vähemmän vettä. Liiallinen kosteus estää savua imeytymästä.
Ruoassa on liian vähän savun makua. Liian paljon kosteutta. Lisää vähemmän (tai ei ollenkaan) vettä.
Liha ei palanut, mutta se on sitkeää. Yleensä liian matala lämpötila.

Liian vähän kosteutta.

Nosta lämpötilan tasoa paistamisen loppuvaiheessa. Lisää tarvittaessa vettä.
Liha tai kala jää grillatessa ritilään kiinni. Aiheutuu suurissa lämpötilaeroissa. Aseta ruoka kylmälle ritilälle (ota kuuma ritilä uunista jäähtymään)
Uunia ei ole pitkään aikaan käytetty ja ovi tai luukku avautuvat hankalasti. Saranoiden väliin voi olla syntynyt ruostetta. Saranat on kiinnitetty pulteilla ja muttereilla. Väännä pultit löysemmälle.
Uunia ei ole pitkään aikaan käytetty ja paistopesä on sisältä ruosteessa. Se on normaalia, teräs ruostuu kosteissa olosuhteissa. Poista irtonainen ruoste teräs- tai grilliharjalla. Sitten tee uunin ensimmäiseen käyttöön liittyvät toimet uudelleen.

 

Löydät BBQ-paistamiseen liittyvää lisätietoa ja vinkkejä kotisivultamme: www.grillsymbol.fi

 

Takuu:

 

 • Laitteella ja sen osilla on 24 kk valmistus- ja materiaalitakuu. Takuu on voimassa vain, jos tuotteen mukana toimitetaan alkuperäinen ostotodistus.
 • Takuu ei koske tuotteen käytön opettamista, huoltoa, puhdistusta, kaupallisen ulkonäön palauttamista eikä sellaisten vikojen korjaamista, jotka ovat aiheutuneet käyttöohjeen laiminlyönnistä.
 • Takuu ei koske laitteen normaalia kulumista ja siitä johtuvien vikojen korjaamista eikä tuotteen käyttötarkoitusta vastaavan käytön kannalta merkityksettömiä vikoja (naarmut jne.)
 • Jos tuotteessa tai sen osissa ilmenee vika takuuaikana, ota yhteyttä tuotteen myyjään.
GrillSymbol Products