<

Mitä on säänkestävä teräs?

Säänkestävä teräs, joka tunnetaan yleisesti nimellä Cor-Ten -teräs, kehitettiin alun perin teräksen maalaustarpeen poistamiseksi. Vuonna 1933 United States Steel Corporation kehitti ja patentoi mekaaniselta lujuudeltaan erityisen teräksen, joka oli tarkoitettu lähinnä bunkkerivaunujen rakentamiseen. Erityisten ominaisuuksiensa ansiosta Cor-Ten -terästä käytetään nykyisin hyvin laajasti.

 

Miten Cor-Ten -teräs eroaa tavallisista hiiliteräsmerkeistä?

Cor-Ten -teräksen pintaan muodostuu ilmastoa kestävä suojakerros. Se muodostuu Cor-Ten -teräksen erityisen koostumuksen ansiosta – muiden elementtien lisäksi Cor-Ten -teräs sisältää pienen määrän mm. kuparia, nikkeliä ja kromia. Pintaa suojaava kerros kehittyy ja uudistuu jatkuvasta ulkoympäristön vaikutuksesta. Toisin sanoen teräksen annetaan ruostua suojakerroksen muodostumiseksi. Teräksen pinnan hapettuminen voi kestää kuusi kuukautta. Ruostumisprosessia voidaan nopeuttaa huomattavasti suihkuttamalla pintoihin suolaliuosta.

 

Missä Cor-Ten -teräksestä valmistettuja tuotteita käytetään?

Cor-Ten -teräksestä valmistettuja tuotteita löytyy useilta Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan kaupunkien julkisilta paikoilta, esim. talojen julkisivut, puistonpenkit, kukkaruukut, ulkoterassien sisustuselementit, tulisijat, suihkulähteet, puutarhakalusteet jne. Maailman mittakaavassa tunnetuimmat rakennukset ja veistokset, joiden valmistuksessa Cor-Ten -teräksellä on ollut tärkeä rooli:

 

 

Lisäksi lukuisia pienempiä projekteja ja tuotteita, joiden valmistukseen Cor-Ten -teräs on paras materiaali. Säänkestävyyden ja huomiota herättävän (mutta samalla vaatimattoman) ulkomuodon ansiosta Cor-Ten -teräksestä valmistettuja tuotteita käytetään yhä enemmän puutarhoissa.

Me GrillSymbolissa haluamme lisätä ihmisten tietoisuutta tästä erityisestä materiaalista, joka kestää ulko-olosuhteissa vuosikymmeniä huoltamatta. Keskitymme tuotteidemme kehittämisessä ja suunnittelussa ympäristöön, jotta tuotteemme olisivat yhtä ajattomia kuin materiaali.

Yhteenveto: kaupunkikuvassa tai puutarhassa näkyvät ruosteiset elementit eivät välttämättä ole vain korroosion vahingoittamia ja huoltamattomia metallikappaleita, vaan ne voivat olla myös sisustuselementtejä, jotka on suunniteltu kestämään pitkään ja kaikenlaisissa sääolosuhteissa.

GrillSymbol Products