<
 • BBQ valmistetaan aina savustusgrillissa, jossa on erikseen lämmitystila ja kypsennystila. 
 • Kypsennystilassa sijaitsevat rasva- ja vesisäiliöt (ylin ja alin), jotka auttavat vaimentamaan liekin polttavaa kuumuutta ja antavat lisää kosteutta. Vesisäiliön yläpuolella sijaitsee kypsennysritilä lihaa ym. raaka-aineita varten.
 • Alimmainen vesisäiliö eli ns. savulaatikko voidaan täyttää veden lisäksi myös viinillä, oluella, yrteillä ym. – näin saavutetaan maustettu ns. mehukas savu! Savuun voidaan lisätä runsaasti makua ripottelemalla lämmitystilaan kuorettoman puun lastuja (leppä, saarni, tammi, leppä) erittäin hyvin sopii myös omena ja kirsikkapuu ym. kivihedelmäpuut), joita on kosteutettu nesteillä (tumma olut, viini, mehu ym.). Sekoitukseen voidaan lisätä myös kuivatettuja yrttejä (Rosmariini,Basilika) ym. yrtit jotka lisäävät savuun hyvää makua.
 • Savustusgrilli lämmitetään kuivilla puilla (yleensä kuoritulla Lepällä). Kuoreton puu antaa parhaiten lämpöä. Mikäli käytetään kuorellista puuhalkoa, suosittelemme, että se asetetaan  kuori ylöspäin, koska palavasta puun kuoresta voi syntyä nokeaa(mustaa savua).
 • Savustusgrilli on ruoan valmistuksen aikana kostea ja tuottaa savua, lämpötila on hyvä pitää suhteellisen matalana. (uunin sisälämpötila ~ 70-100 °C).
 • Kypsennysprosessi alkaa uunin lämmittämisestä. Siinä vaiheessa kuin lämpötila uunissa on ~ 70-100 °C, laitetaan liha kypsennystilaan, kypsennys tapahtuu  valkoisessa savussa(1 kg lihaa ~ 1,5 tuntia) näin savun maku imeytyy parhaiten lihaan. Liha voidaan sivellään bbq/mop-kastikkeella (älkää poistako lihaa savustusgrillista). Tarkka valmistusaika riippuu lihasta. Puhdas savustus voi kestää kauemminkin (esimerkiksi 75 % kokonaisesta kypsennysajasta), näin saadaan enemmän savunmakuinen liha. Ensisijaisesti valmistusaika riippuu siitä, kuinka paljon  uunissa on kosteutta. Jos lihan ulkopinta kuivuu, sitä tulisi voidella bbq/mop-kastikkeella.
 • Kypsennyksen aikana lihaa sivellään bbq / erikoiskastikkeella (ns. mop-kastike), joka antaa lihaan makua ja estää sen kuivumisen. Kastikkeessa olevat mausteet imeytyvät lihaan ja antavat lihalle hyvän maun, ja värin. Lisäksi kastike suojaa lihaa kuivumiselta. n.1 kg lihan kypsennykseen tarvitaan noin 250g –kastiketta (riippuen kastikkeen paksuudesta). bbq/mop kastikkeen tulee olla kuuma, se ei saisi jäähdyttää lihaa.
 • Ruoan valmistuksen aikana tulee seurata, että savu on valkoista. Lisäsavun antamiseksi ja liian suuren liekin vaimentamiseksi (lämpötilan alentamiseksi) voidaan käyttää vedessä ja/tai tummassa oluessa kosteutettuja leppälastuja, ripotellen niitä lämmitystilaan ja sulkien samalla kaikki uunin ilma-aukot, myös pellit.
 • BBQ lihan ulkopinta ei ruskistu kuten grillatessa, mutta liha on sen sijaan mehukas/pehmeä ja mukavasti savunmakuinen ja -tuoksuinen.
 • BBQ uunissa kypsennetyn lihan laatukriteereinä ovat maku, mehukkuus, pehmeys, ulkonäkö ja savuympyrä (lihan poikkileikkauksessa huomattava ns. punainen savureuna). Mitä leveämpi savureuna on, sitä enemmän lihassa on savun makua!
 • Ennen tarjoilua lihalle voidaan laittaa vielä yksi ohut kerros kevyesti vispilöityä bbq/ mop-kastiketta (ns. viimeiseksi kuorrutukseksi).Mop-kastiketta voidaan käyttää myös tarjoilussa, eli lisätä sitä kuumana lihalle ja lisukkeille.
GrillSymbol Products